"Kleine waarheden kunnen we begrijpen, grote voelen we slechts aan" (Oscar van der Hallen)
en zo voel ik het!
Adelheid


10.9.08

Eén van de hersenspinsels


And whatever troubled him and showed in his face might have been just the same old trouble - the problem of occupying space in the world and having a name that people could call you by, being somebody they thought they could know.

(Alice Munro, The love of a good woman, p.47)

7 opmerkingen:

Lut zei

"having a name that people could call you by, being somebody they thought they could know."

Toch nog een inspanning om na te denken.
Goeie zin, die laatste van het citaat. "men" denkt je te kennen, je te kunnen kennen, maar wie kent echt ooit zichzelf? Je bent niet "hoe" je eruitziet en velen gaan daar soms al de mist in. Je kan ook niet zijn wie je schrijft, want dat is ook zo'n klein onderdeel.
Ik blijf erbij dat mensen héél complex in mekaar zitten en dat blijft boeiend.
Wat zegt een naam over iemand ? (ik ben eventueel van plan een naam te gebruiken voor mijn weblog ooit en die zal ook een stukje symbolisch zijn, maar eerst nog een keer goed nadenken)

Vanwaar jouw titeltje ?
Is het een goed boek ?

yvette zei

mij treft het meest het stukje moeite wat iemand kan hebben met het in de wereld zijn (als ik het goed begrijp)
@lut, ja lut ik heb het gelezen en ik voel me vereerd dat je me leest. Hier bij adelheid voel ik me ook super, het zet mijn hoofd vaak tot nadenken aan, en dat is fijn.Geen gewauwel.Dank je Adelheid je blog wordt nu gebruikt als communicatie plek, ik hoop dat je dat niet erg vindt.
Het is hier, zoals ik al zei heerlijk vertoeven.

Lut zei

@adelheid en @Yvette : adelheid voor de communicatie en Tanja voor het frisse, zuivere. Wou daar een reactie geven maar dat lukt me niet. Priscilla Ahn zingt daar 'I have a dream' en het geeft mij het gevoel dat je elke dag opnieuw van nul kan starten. Een goed gevoel.
De zon schijnt, have a very nice day !

Lut zei

Wel grappig, Adelheid schreef over ont-moeten.
Ontmoeten is fijn als ont-moeten er ook een deel van kan zijn ;-)

adelheid zei

Een communicatieplek hier vind ik fijn, Lut en Yvette, woorden die niet vastpinnen, woorden die altijd nieuwe woorden mogelijk maken, en die uitmonden in een samenvoelen. Alhoewel koffieklets in het echt ook plezant is :-).

Volledig akkoord, Lut, de mens is zeer complex en we kennen noch elkaar noch onszelf ooit volledig. Wat een avontuur, het leven! Ik heb een jaar geleden even geprobeerd met een symbolische naam hier op het internet aanwezig te zijn en te reageren, het voelde voor mij niet goed aan, dus ben ik naar mijn 'echte' naam teruggekeerd. Misschien verandert dat ooit opnieuw. Hersenspinsels als titel hier: ik herken iets in dit citaat, één van mijn eigen beperkende gedachtenpatronen. En ja, ik vind deze schrijfster een echte aanrader, meestal ben ik meer voor langere romans en verhalen omdat ik de romanfiguur echt wil 'leren kennen', en bij kortere verhalen vaak met een onvoldaan gevoel blijf zitten op dat gebied. Maar deze schrijfster, Alice Munro, slaagt erin in kortere verhalen een hele wereld op te roepen, al de complexiteit van wat het betekent mens te zijn. Wat het betekent vrouw te zijn, in de verhalen van dit boek. "Runaway" vond ik ook zeer goed, andere van haar las ik nog niet.

Goeie koffiekletsmomenten toegewenst ;-)vandaag en dit weekend.

Lut zei

ps Nog iets toegevoegd bij 5/9 Het belangrijkste en datgene wat je niet kent, het stukje over het schilderen en penselen spoelen... op de rest hier kom ik misschien nog terug , nu zon en badpakrust !
Vanavond De Andere Film (titel: Once)

Lut zei

(net op tijd binnen, van zon in regen, van badpak naar douche, aangenaam)Heel kort : 1 van je eigen beperkende gedachtenpatronen, eigenaardig.
Verhalen : lees ik altijd graag, die kunnen bijna niet anders dan goed geschreven zijn, soms beter dan sommige langdradige romans. Soms.
Jouw symbolische naam en er weer vanaf gestapt, ook eigenaardig. Let me guess : Lady Carrington ;-)